**“****How Big? How Heavy?”** is **Chapter 13** from **Merry Math V **for students of** Class 5th **of **JKBOSE**. This post is about **How**** Big How Heavy ****Class 5 ****JKBOSE Solutions****. **In a previous post, you read about **Ways to Multiply and Divide ****Class 5 JKBOSE Solutions**. Let’s get started:

**How Big How Heavy Class 5 JKBOSE Solutions**

**Page No. 208 Solutions**

**Your Measuring Glass**

**Do you think the volume of 10 five-rupee coins will be more than that of 10 marbles?**

**Guess the volume of each of these:**

**A ball is nearly __________ marbles. **

**An eraser is nearly __________ marbles.**

**A lemon is nearly __________ marbles.**

**A pencil is nearly __________ marbles. **

**A potato is nearly __________ marbles.**

Ans.

A ball is nearly ** ____20____ **marbles.

An eraser is nearly ** _____2_____** marbles.

A lemon is nearly ** _____3_____** marbles.

A pencil is nearly ** _____2_____** marbles.

A potato is nearly ** _____4 to 5_____** marbles.

**Try with different things like a matchbox, a stone, etc. and fill the table.**

Ans.

**Page No. 209-210 Solutions**

**Use your measuring bottle to find out:**

**a] What is the volume of 6 marbles? __________ ml.**

Ans. The volume of 6 marbles is 6 ml.

**b] What is the volume of 16 one-rupee coins? __________ ml.**

Ans. The volume of 16 one-rupee coins is about 19 m.

**Now solve these in your mind.**

**c] The volume of 24 marbles is ________ ml.**

Ans. The volume of 24 marbles is about 28 ml.

**d] The volume of 32 one-rupee coins? _______ ml.**

Ans. The volume of 32 one-rupee coins is 36 ml.

**e] Sakeena puts some five-rupee cons in the measuring bottle.**

**How many coins has she put in it:**

** If 30 ml water is pushed up? __________**

Ans. 27 coins

**If 60 ml water is pushed up? _________**

Ans. 54 coins.

**First, guess and then use your measuring bottle to find out the volume in ml of some other things.**

Ans. Students are advised to do it themselves.

**Page No. 211 Solutions**

**A stage (platform) is made with Merry Math books. The volume of this stage is the same as ________ cm cubes.**

Ans. 560 cm

**Guess the volume of these things in cm cubes.**

**A matchbox is about ________ cm cubes. **

Ans. 20 cm

**A geometry box is about ______ cm cubes. **

Ans. 96 cm

**An eraser is about _______ cm cubes.**

Ans. 6 cm

**How will you check your guess? Discuss. **

Ans. I can check my guess by measuring the length, width and thickness of these things.

**Page No. 212-213 Solutions**

**Matchbox Play **

Nusrat is making a stage with matchboxes. She first puts 14 matchboxes like this in the first layer.

She makes 4 such layers and her stage looks like this.

**She used _______ matchboxes to make this stage. **

Ans. 4 × 14 = 56 matchboxes.

**The volume of one matchbox is the same as 10 cm cubes. Then the volume of this stage is the same as _______cm cube. **

Ans. 560 cm cubes.

**If all these cubes are arranged in a line, how long will that line be? _____cm.**

Ans. 56

**Which has more volume ____ your Merry Math book or Nusrat’s platform?**

Ans. Both have equal volume.

**With your friends, collect many empty matchboxes of the same size. Measure the sides and write here.**

Ans.

**Use 56 matchboxes to make platforms of different heights. Fill this table. **

Ans.

**The volume of each platform is equal to _______ matchboxes. **

Ans. The volume of each platform is equal to 56 matchboxes.

**Make deep drawings of the platforms you have made. **

Ans. Students do it themselves.

**Page No. 214-215 Solutions**

**How Big is your Cube? **

**a) How long is the side of your cube? ______**

Ans. The side of the cube is 7 cm.

**b) How many centimetre cubes can be arranged along its:**

**Length? __________**

**Width? __________**

**Height? __________**

Ans. The number of centimetre cubes that can be arranged along its:

Length = 7 cm

Width = 7 cm

Height = 7 cm.

**c) Answer Irfan’s questions: **

**To make the first layer on the table how many cm cubes will I use? ____**

Ans. 49 cubes are needed to make the first layer of this cube.

7 such layers are needed to complete this paper cube.

**d) So, the total cm cubes = _______ **

Ans. The total cm cubes = 7 × 7 × 7 = 343.

**e) The volume of the paper cube is the same as ____cm cubes.**

Ans. 343 cm cubes.

**Arif made a big cube having double the side of your paper cube. How many of your paper cubes will fit in it?**

Ans. Length of the side of the paper cube = 7 cm

Length of the side of Anan’s cube = 2 × 7 cm = 14 cm

We can fit 4 paper cubes, each side 7 cm, in the first layer of the big cube.

As the length of each side of the big cube is 14 cm, there will be a total of 2 layers, with each layer containing 4 paper cubes.

So, the number of paper cubes in 2 layers = 2 × 4 = 8

Thus, 8 paper cubes will fit inside Arif’s big cube.

**Page No. 215-216 Solutions**

**Packing cubes **

Muzamil and Irfan want to pack 4000-centimetre cubes in boxes. These are to be sent to a school. There are three different boxes available for packing.

**What is your guess? Who is right?**

Ans. I guess that the cubes will fit in all the 3 boxes put together. I think Arif is right.

**How can Muzamil and Irfan test their guesses before packing the cubes in the boxes? Discuss with your friend.**

Ans. Muzamil and Irfan should find the number of cubes to be fitted in the first layer and find the number of layers to fill the cubes. Their products give us the total number of cubes that can be packed in each cube. In this way, they are able to check their guesses.

**Use Muzamil’s method and write.**

**___________ centimetre can be arranged in box B.**

Ans. In the first layer of box B, we can arrange 11 × 11 = 121 cubes. And 10 such layers of 121 cubes each can be packed. So, 121 × 10 = 1210-centimetre cubes can be arranged in box B.

**___________ centimetre cubes can be arranged in box C. **

Ans. In the first layer of box C, we can arrange 15 9 = 135 cubes. And 10 such layers of 135 cubes each can be packed. So, 135 10 = 1350-centimetre cubes can be arranged in box C.

**So _______ centimetre cubes in all can be packed in the three boxes.**

Ans. So, 2000 + 1210 + 1350 = 4560-centimetre cubes in all can be packed in the three boxes.

**Trek to Gangotri**

The students of Class XII are going on a trek to Gangotri. They have to pack their bags for six days and keep them light. They also have to take things that do not take up too much space. So, they will look for things that have both less volume and less weight. After all, they will carry their own bags while climbing the mountains!

They even dry the onions and tomatoes to make them light. One kg of onions or tomatoes becomes 100 g when the water inside dries up.

The list of food each person will need for one day:

**a) For 6 days, each person will need**

**Rice and flour ______ g **

Ans. 100 g + 100 g = 200 g 6 x 200 g = 1200 g

**Pulses ______ g**

Ans. 1/3 of the weight of rice and flour

= 1/3 x 1200 = 400 g

**Dried onions ______ g**

Ans.10 x 6 g = 60 g

**b. How much of fresh tomatoes should be dried for 6 days for 10 people?**

For 1 g dried tomato, we need 10g fresh tomatoes.

Hence, for 10 g dried tomatoes, we need 10 × 10 g = 100 g fresh tomatoes.

Thus, for 6 days, we need to dry 6 × 100 g = 600 g of fresh tomatoes.

**c) What is the total weight of food (for 6 days) in each person’s bag?**

Ans. The total weight of food (for 6 days) in each person’s bag

**How Heavy Am I?**

**Do you remember the story of how Vaidika’s daughter found the weight of an elephant?**

**Can you guess the weight of the heaviest animal on this earth? No, it’s not me. I weigh only 5000 kg! It is the Blue Whale. Its weight is around 35 times more than mine. So how many thousand kg does it weigh?**

Ans. The weight of the blue whale = 35 5000kg = 175000 kg = 175 thousand kg.

**Guess how many children of your weight will be equal to the weight of an elephant of 5000 kg.**

Ans. Weight of a child of my age = 30 kg

Weight of an elephant = 5000 kg

Total number of children weighing 5000 kg = 5000/30 = 167

**At birth, a baby elephant weighs around 90 kg. How much did you weigh when you were born? Find out. How many times is a baby elephant heavier than you were at birth?**

Ans. Weight of a baby elephant = 90 kg

My weight at birth = 3 kg

Number of times a baby elephant was heavier than me at birth = 90/3 = 30

So, the baby elephant was 30 times heavier than me at birth.

**If a grown-up elephant eats 136 kg of food in a day then it will eat around _________ kg in a month. Guess about how much it will eat in a year.**

Ans. Food is eaten by a grown-up elephant in 1 day = 136 kg

Food eaten by a grown-up elephant in 30 days = 30 × 136 = 4080 kg

In a year, it will eat around 50,000 kg of food.

**Shahid Saves the Bank!**

Shahid works in a bank. He sits at the cash counter. Whenever there are too many coins, he does not count them. He just weighs them.

Weighing is so much easier! The weight of a5-rupee coin is 9 g. Tell me the weight of the sack and I will tell you the number of coins in it.

My bag of 5-rupee coins weighs 9 kg. So how many coins does it have?

One kg is equal to 1000g so 9 kg is equal to 9000g. If one-coin weighs 9 g, then the bag

weighing 9000 g has 9000 ÷ 9 =______ coins in it. Easy!

**How many coins are there in a sack of 5-rupee coins if it weighs:**

**a) 18 kg? ______**

Ans. **Ans.**18 kg = 18 x 1000 g = 18000 g

Weight of 1 coin = 9 g

Hence, the number of coins in 18000 g = 18000 ÷ 9 = 2000 coins

**b) 54 kg? ______**

Ans. 54 kg = 54 x 1000 = 54000 g

Number of coins in 54000 g = 54000 ÷ 9 = 6000 coins

**c) 4500 g? ______**

Ans. 4500 g

Number of coins in 4500 g = 4500 ÷ 9 = 500 coins

**d) 2 kg and 250 g? ______**

Ans. 2 kg and 250 g = 2 x 1000 g + 250 g = 2000 + 250 = 2250 g

Number of coins = 2250 ÷ 9 = 250 coins

**e) 1 kg and 125 g? ______**

Ans.1 kg and 125 g

= 1 x 1000 g + 125 g = 1125 g Number of coins = 1125 ÷ 9 = 125 coins

**2250 g can also be written as 2 kg and 250 g. Can you explain why?**

Ans. We know that 1 kg = 1000 g

When 2250 g is divided by 1000; we get 2 as the quotient and 250 as the remainder.

Hence, it can also be written as 2 kg and 250 g.

**A 2-rupee coin weighs 6 g. What is the weight of a sack with:**

**(a) 2200 coins?**

Ans. Weight of 1 coin = 6 g

Hence, the weight of 2200 coins

= 2200 x 6 = 13200 g = 13 kg and 200 g

**(b) 3000 coins **

Ans. Weight of 3000 coins

= 3000xx 6 = 18000 g = 18 kg

**If 100 one-rupee coins weigh 485 g then how much will 10000 coins weigh? _____ kg _____ g**

Ans. Since 100 one-rupee coins weigh 485 gm.

Hence, the weight of 1 coin = 485÷100

Hence, weight of 10000 coins = (485 ÷ 100) x 10000 = 485 x 100

= 48500 = 48 kg and 500 g.

**Page No. 221 Solutions**

**Find Out and Discuss**

**How do people who cannot see make out different notes and coins?**

Ans. They can recognize different notes by feeling and touching them. Their sense of touch is well-developed. Shapes, mentioned above, are made to assist blind people in recognizing a note.

**What should we look for to check if a 100-rupee note is real or fake?**

Ans. We may check the following:

(i) Shape, size, paper quality Style of printing

(iii) Watermark (The white area with Gandhi’s image)

(iv) (Bharat; in Hindi), RBI on the shiny security thread.

**Now Let us do these.**

**1 litre = _______ ml**

Ans. 1 litre = 1000 ml

2.

Ans.

**Find the volume of a cube with edges of 5 cm.**

Ans. The volume of a cube = (Edge)^{3}

= (5)^{3} cm^{3}

= 5 × 5 × 5 = 125 cm^{3}

**The chemistry book has edges of 2 cm, 5 cm, and 3 cm. Meanwhile, a mathematics book has edges of 3 cm, 2 cm, and 10 cm. Find out which book has more volume.**

Ans. The volume of the chemistry book = length × breadth × height = 2 × 5 × 3 cm^{3 }= 30 cm^{3}

The volume of mathematics book = 3 × 2 × 10 cm^{3} = 60cm^{3}

So, the Mathematics book has more volume.

That’s all about **How Big How Heavy Class 5 JKBOSE Solutions****. **Hope it helped. Do share your views about this post in the comment section below.

## Leave a Reply