**“****Tenths and Hundredths****” **is **Chapter 9** from **Merry Math V **for students of** Class 5th **of **JKBOSE**. This post is about **Tenths and Hundredths Class 5 JKBOSE Solutions****. **You read about **Boxes and Sketches Class 5 JKBOSE Solutions** in a previous post. Let’s get started:

**Tenths and Hundredths ****Class 5 JKBOSE Solutions**

**Page No. 144 Solutions**

**What was the length of the smallest pencil you have used?**

Ans. The smallest pencil I have used was 3 cm long.

**How long is the pencil? Guess ________ cm**

Ans. I guess the pencil is 3.5 cm long.

**Page No. 145 Solutions**

**What is the length of this pencil? ________ mm.**

Ans. The length of the given pencil is 6mm, and its length in centimetres is six-tenth of a centimetre, i.e., 0.6 cm.

**Frogs **

Have you seen frogs? Where? How many different types of frogs have you seen? Are all the frogs of the same length? Here are two interesting examples.

**Gold Frogs Bull Frog **

This kind of frog is among the smallest in the world. Its length is only 0.9 cm!

**Guess how many such frogs can sit on your little finger!**

Ans. Five frogs can sit on my little finger.

**What does 0.9 cm mean? **

Ans. One-tenth of a centimetre is called one millimetre (mm). So, 0.9 cm is the same as 9 millimetres.

It is the same as ** ___9__** millimetres. We can also say this is nine-tenths of a cm. Right?

**So, 30.5 cm is the same as ____ cm and ____ millimetres.**

Ans. 30.5 cm is the same as 30 cm and 9 millimetres.

**About how many of the big frogs will fit on the 1 m scale?**

Ans. We know that, 1 m = 100 cm.

The length of the big frog is 30.5 cm.

So, 3 big frogs will fit on the 1 cm scale.

**If they sit in a straight line how many of the small frogs will cover 1 m?**

Ans. We know, 1m = 100 cm.

Then, the length of the small frog is 0.9 cm.

= 100/0.9 = 111

If small frogs sit in a straight line, 111 frogs will cover 1m.

**Page No. 146 Solutions**

**Practice Time**

**1. Length of the nail _____ 2 cm and _____mm or 2.____cm**

Ans. Length of the nail – 2 cm and** 9** mm or **2.9** cm.

**2. **The** length of this lady’s finger (bhindi) is ____ cm and ____ mm.** **We can also write it as ____ cm.**

Ans. The length of this lady finger (bhindi) is** 8** cm and

**mm. We can also write it as**

__3__**cm.**

__8.3__**3. Using the scale on this page, find the difference in length between candle 1 and candle 3.**

Ans.

Length of | Length in cm and mm | Length in cm. |
---|---|---|

Candle 1 | 2 cm and 9 mm | 2.9 cm |

Flame 1 | 1 cm and 3 mm | 1.3 cm |

Candle 2 | 4 cm and 9 mm | 4.9 cm |

Flame 2 | 1 cm and 6 mm | 1.6 cm |

Candle 3 | 6 cm and 0 mm | 6 cm |

Flame 3 | 1 cm and 5 mm | 1.5 cm |

The difference between candle 1 and candle 3 is (6.0 cm – 2.9 cm) = 3.1 cm Ans.

**Page No. 149 – 150 Solutions**

**At the Market**

**How much does a matchbox cost? ___________**

Ans. The matchbox costs 50 paise.

**How many matchboxes can be got for ₹ 2.50? ___________**

Ans. Cost of one matchbox = 50 paise.

In ₹ 2.50 we can get 2.50/0.50 = 5 matchboxes.

**How many rupees does soap cost? __________**

Ans. The soap costs ₹ 8.75.

**Aslam wanted to buy soap. He has a five-rupee coin, 2 one-rupee coins and 4 half-rupee coins. Write in rupees what money he will get back.**

Ans. Total money Aslam had = ₹ 5 + ₹ (1 × 2) + ₹ (4 × 0.50)

= ₹ 5 + ₹ 2 + ₹ 2 = ₹ 9.

Cost of soap = ₹ 8.75.

Money Aslam will get back = ₹ 9 – ₹ 8.75 = ₹ 0.25 = 25 paise.

**a) An egg costs two and a half rupees. How much will one and a half dozen cost?**

Ans. Cost of 1 egg = ₹ 2.50

One and a half dozen = (12 + 6) = 18 eggs.

Cost of 18 eggs = (₹ 2.50 × 18) = (₹ 2 × 18 + ₹ 0.50 × 18)

= (₹ 36 + ₹ 9) = ₹ 45

**b) How many pens can Mannan buy? How much money is left?**

Ans. Cost of one egg = ₹ 2.50.

The cost of one and a half dozen eggs = ₹ 2.50 × 18 = ₹ 45.

Money left with Mannan = ₹ 60 – ₹ 45 = ₹ 15.

Cost of 1 pen = ₹ 6.50.

The cost of 2 pens = ₹ 6.50 × 2 = ₹ 13

The cost of 3 pens will be more than ₹ 15.

So, Mannan can buy 2 pens and money left with Mannan after purchasing 2 pens = ₹ 15 – ₹ 13 = ₹ 2

**6. The price of two pens is Rs ____. Can she buy two pens?**

Ans. The price of two pens = ₹ 6.50 × 2 = ₹ 13. Yes, she can buy two pens.

**Page No. 151 Solutions**

**Practice time – Match these**

Match each yellow box with one green and one pink box.

Ans.

**Colourful Design**

**What part of the sheet is coloured blue? **

Ans. 1/10 part of the sheet is coloured blue.

**What part of the sheet is green? ____**

Ans. 3/10 part of the sheet is green.

**Which colour covers 0.2 of the sheet?**

Ans. The yellow colour covers 0.2 of the sheet.

**Page No. 152 Solutions**

Now look at the second sheet. Each strip is divided into ten equal boxes.

**How many boxes are there in all?**

Ans. There are 100 boxes in all.

**Is each box 1/100 part of the sheet?**

Ans. Yes, each box is 1/100 part of the sheet.

**How many blue boxes are there?**

Ans. There are 10 blue boxes.

**Is Blue equal to 10/100 of the sheet? We saw that blue is equal to 1 / 10 of the sheet. We wrote it as 0.1 of the sheet.**

Ans. Yes. Blue is equal to 10/100 of the sheet.

**Can we write 10 paise as 0.1 of a rupee?**

Ans. Yes, we can write 10 paise as 0.1 of a rupee.

**How many boxes are red? What part of this sheet is this?**

Ans. There are 15 red boxes out of 100. It is 15/100 of the sheet.

**Can we also write it as 0.15 of the sheet?**

Yes, we can also write it as 0.15 of the sheet.

**Now 3 / 100 of the sheet is black. We can say 0. ___ sheet is black.**

Ans. Now, 3/100 of the sheet is black, and we can say ** 0.03** sheet is black.

**How many white boxes are there on the sheet?**

Ans. There are 22 white boxes on the sheet.

**What part of the second sheet is white?**

Ans. 22/100 part of the second sheet is white.

**Make your designs.**

Ans.

**Page No. 153 Solutions**

**Sports Day**

The school at Anantnag has its sports day. The first five children in the long Jump are:

**Who is the winner in the long jump? _______ **

Ans. Rehana is the winner in the long jump.

**Write the names of the I, II and III winners on this stand.**

Ans.

**Write in Metres**

Ans. 3 metre 45 centimetre = 3.45 m

99 centimetre = 0.99 m

1 metre and 5 centimetre = 1.05 m

**Page No. 154 Solutions**

**How Big Can You Get**

Ans. After breathing out = 1.52 m

After deep breath = 1.82 m

The difference in size = 1.82 m – 1.52 m = 0. 30 m

Ans. We know that 1 m = 100 cm.

So, Javaid’s height is 2 m – 45 cm = 200 cm – 45 cm = 155 cm = 1 m 55 cm.

**Page No. 155 Solutions**

**Practice time**

**1. Money from different countries**

**Have you seen any notes or coins used in any other country?**

Ans. Yes, I have seen notes or coins used in other countries.

State Bank has a chart to show us how many Indian rupees we can get when we change the money of different countries.

(This is the rate on 15-2-2008)

**a. Which country will cost the most money in Indian rupees?**

Ans. The money of England will cost most in Indian Rupees.

**b. Basit’s uncle in America had sent b. him 10 USA dollars as a gift. Basit used 350 rupees for a school trip. How much money was left with him?**

Ans. Basit got 10 dollars from his uncle.

10 dollars in Indian rupees = 10 × ₹ 39.70 = ₹ 397 (1 dollar = 39.70)

Money spent by Basit for a school trip = ₹ 350.

Money left with Basit = ₹ 397 – ₹ 350 = ₹ 47.

**c. Majeed’s father is working in Saudi Arabia. He gets 1000 Saudi Riyals as a salary. Imtiyaz’s father who is working in Sri Lanka gets 2000 Sri Lankan rupees. Who gets more Indian rupees as a salary?**

Ans. The salary of Majeed’s father = 1000 Saudi Riyals.

1 Saudi Riyal = ₹ 10.52

1000 Saudi Riyals = 1000 × ₹ 10.52 = ₹ 10520

So, the salary of Majeed’s father is ₹ 10520 in Indian Rupees.

The salary of Imtiyaz’s father = 2000 Sri Lankan Rupees.

1 Sri Lankan Rupee = ₹ 0.37

2000 Sri Lankan Rupees = 2000 × ₹ 0.37 = ₹ 740

Majeed’s father gets more Indian Rupees than Imtiyaz’s father as salary.

**Page No. 156 Solutions**

**d. Sabreena’s aunty brought a present for her from China. It costs 30 Yuan. Find what it costs in Indian Rupees. **

Ans. Cost of the gift = 30 Yuan.

1 Yuan = ₹ 5.50.

30 Yuan = 30 × ₹ 5.50 = ₹ 165

So, the cost of the present is ₹165 in Indian Rupees.

**e. Nayeema wants some Hong Kong Dollars and Won.**

**How many Won can she change for Rs 4? For Rs 400?**

Ans. 1 Won = ₹ 0.04 = 4 paise.

₹ 1 = 100 paise and ₹ 4 = 400 paise

For ₹ 4 or 400 paise she will get 100 Won.

For ₹ 400 she will get

₹ 4 × 100 = 100 Won × 100

₹ 400 = 10000 Won.

**How many Hong Kong Dollars can she change for Rs 508?**

Ans. Cost of 1 Dollar = ₹ 5.10

Nayeema have = ₹ 508

100 dollars will cost her ₹ 510 but she had only ₹ 508. So she will get 99 dollars and left with ₹ 508 – ₹ 504.90 = ₹ 3.10.

**2) Deeba went shopping with Rs 200. Look at the bill. The shopkeeper forgot to put the point correctly in the prices. Put the point in the correct place and find out the total amount of the bill.**

Ans.

**Page No. 156 – 157 Solutions**

**3) Which City is cool?**

The temperature in each city was noted at 3 pm on 16 January 2008.

**Which place had the highest temperature at 3 pm? Which place is the coolest at that time?**

Ans. Mumbai had the highest temperature at 3 pm. Srinagar was the coolest place at that time.

**How much higher is the temperature in Mumbai than in Srinagar?**

Ans. The temperature in Mumbai was higher by (35.1°C – 8.1°C) = 27°C.

**How many degrees will the temperature need to rise for it to reach 40**^{o}C in Thiruvananthapuram?

Ans. The temperature in Thiruvananthapuram should rise 40^{o} C – 33.5^{o} C = 6.5^{o} C to reach 40^{o}C.

**How much lower is the temperature in Kolkata than in Chennai?**

Ans. The temperature in Kolkata is 29.9^{o}C – 26.6^{o}C = 3.3^{o}C lower than that in Chennai.

**The temperature in these cities was also noted at 3 am on the same day. Look at the table and answer the questions.**

**a. Which place had the lowest temperature at 3 am? Imagine yourself being there and describe how it would feel.**

Ans. Srinagar had the lowest temperature at 3 am. It would be freezing cold there.

**b. What is the difference between the temperatures at 3 pm and 3 am in Chennai? In Bhopal?**

Ans. The difference in temperature at 3 pm and 3 am in Chennai is (29.9^{ o}C – 21.1^{o}C) = 8.8 ^{o}C.

The difference in temperature at 3 pm and 3 am in Bhopal is (25.9^{ o}C – 9.8^{ o}C) = 16.1^{o}C

**Page No. 158 – 160 Solutions**

**Now Let Us Do These**

**1. Which part is shaded? Give answers in decimals.**

Ans. a) 0.2 b) 1.5 c) 2.5

**Match the following:****a) 4.1 (I) Two and three Tenths****b) 2.3 (II) One and one Tenths****c) 1.1 (III) Five tenths****d) 0.5 (IV) Four and one tenths**

Ans. a) —- (IV)

- b) —– (I)
- c) —– (II)
- d) —– (III)
**Write in decimal form:****a) 4 ones and 7 tenths**

Ans. 4.7

**b) 8 ones, 9 tenths and 6 hundredths**

Ans. 8.96

**c) 5 ones, 7 tenths and 8 hundredths**

Ans. 5.78

**Give the next three terms:**

**(a) 1.2, 1.3, 1.4, ___, ___, ___ **

Ans. 1.5, 1.6, 1.7

**(b) 5.92, 5.93, 5.94, ___, ___, ___ **

Ans. 5.95, 5.96, 5.97

**(c) 11.8, 11.9, 12.0, ___, ___, ___ **

Ans. 12.1, 12.2, 12.3

**(d) 8.01, 8.02, 8.03, ___, ___, ___ **

Ans. 8.04, 8.05, 8.06

**(e) 6.07, 6.08, 6.09, ___, ___, ___**

Ans. 6.10, 6.11, 6.12

**Match the following**

Ans.

**Express as a decimal:**

**(a) 72/100 **

Ans. 0.72

**(b) 8/10 **

Ans. 0.8

**(c) 137/100**

Ans. 1.37

**Express as a fraction:**

**(a) 0.04**

Ans. 4/100

**(b) 15.63 **

Ans. 1563/100

**(c) 1.31**

Ans. 131/100

**Fill in the blanks with equivalent decimals or fractions.**

**(a) 0.6 = 0.60 = 0. ___**

Ans. 0.600

**(b) 1.7 = 1.70 = ___**

Ans. 1.700

**(c) 2.4 = ___ = 2.400**

Ans. 2.40

**(d) 3/10= 30/100= ___**

Ans. 300/1000

**(e) 15/10= 150/100= ___**

Ans. 1500/1000

That’s all about **Tenths and Hundredths ****Class 5 JKBOSE Solutions. **Hope it helped. Do share your views about this post in the comment section below.

## Leave a Reply