Welcome to the **Class 5th Merry Math Solutions** section of our website. In this section, you will find solutions to all the chapters of the **Merry Math V** textbook of **JKBOSE**. **“The Fish Tale” **is **Chapter 1** from **Merry Math V **for students of** Class 5th **of **JKBOSE**. This particular post is about **The Fish Tale Class 5 Math JKBOSE Solutions. **You can also check out the **Solutions of all chapters of the Merry Math V** textbook here. Let’s get started:

**The Fish Tale Class 5 Math JKBOSE Solutions**

**Page No. 1 Solutions**

**When you think of fishes what shapes come to your mind?**

Ans. When I think of fishes, triangles and rhombus shapes come to my mind.

**Try to use a square and a triangle to ****draw a fish.**

**Page No. 2 Solutions**

**Draw a face with fish ****eyes.**

Ans.

**Fishes can have very different sizes. The smallest fish is about 1 cm long. How long is the biggest fish you can imagine? ______**

Ans. 15 m

**How many times longer is your big fish than the smallest fish?**

Sol. Length of biggest fish = 18 m = 1800 cm

Length of smallest fish = 1 cm

Since 1 metre = 100 centimetre

Hence, 18 metre = 18 x 100 centimetre = 1800 centimetre Hence, the longest fish is 1800 times longer than the smallest fish.

**About how many kilograms do ****you weigh?**

Ans. I weigh about 32 kg

**So, 12 children like you put together ****will weigh about _______**

Sol. Weight of 1 child = 32 kg

Weight of 12 child = 12 x 32 = 384 kg

**About how much more does the whale shark weigh than 12 children like you put together?**

Sol. Weight of a whale shark fish = 16000 kg

Weight of 12 children = 384 kg

Difference in Weights = 16000 kg – 384 kg = 15616 kg

Whale shark fish will weigh 15616 kg more than the weight of 12 children.

**Page No. 3 Solutions **

**The Fish Tale**

To see the difference between whales and fish look carefully at their tails. Can you see that the fishtail stands flat along its body, but the tail of the whale almost looks like two legs? Can you spot the fish in the picture?

Sol. Yes, the fish at the top.

**Page No. 3 – 4 Solutions**

**“Schools” of Fish!**

**Jincy used these shapes to make ****drawings of fish. Now you also use some shapes to draw the different sea animals.**

Sol. Do it yourself.

**Page No. 4 – 5 Solutions**

**Which of these sea animals have you seen before?**

Ans. Octopus, prawn, jellyfish and crab.

**Page No. 5 – 6 Solutions**

**Fishermen in their Boats**

**Close your eyes and imagine the sea with waves rising high.**

Ans. Do it yourself.

**How high do you think the waves can ****go****?**

Ans. 2 m.

These log boats do not go very far. If the wind is helpful, they travel

about 4 km in one hour.

**How long will take to go a distance of 10 km?**

Sol. Distance covered by log boats in 1 hour = 4 km

Distance covered by log boats in 2 hours = 2 × 4 km = 8 km

Distance 2 km is covered in ½ hour.

So, the distance of 10 km is covered in 2 and a half hours.

**Guess how far you can go in one hour **if **you wake fast?**

Ans. About 4 km.

**Page No. 7 Solutions**

**Find Out**

**Look at the sun and find out the direction from where it rises.**

**From where you are, what interesting thing do you see to your east?**

Ans. I see the rising sun in the east.

**Name two things that are lying to your ****west.**

Ans. Glass, table

**What a Catch!**

Look at different types of boats. Some boats have motors and go farther into the sea. Since they go far out they can catch more fish. These boats travel faster, at the speed of about 20 km in one hour.

**How far would the motorboats go in three and a half hours?**

Sol. Motorboats go in 1 hour = 20 km

Distance covered by motor boats in 3 hours = 3 × 20 km = 60 km

Distance covered by motor boats in a half hour = 20/2 = 10 km

Motor boats go in 3 and a half hours = (60 + 10) km = 70 km

**How much time will they take to go 85 km?**

Sol. A distance of 20 km is covered by a motor boat in 1 hour.

A distance of 1 km is covered by a motor boat in = 1/20 hours

A distance of 85 km is covered by a motorboat in = 1/20 × 85 hours = 17/2 hours = 4 and ¼ hours = 4 hours and 15 minutes.

**Page No. 9 Solutions**

**Write a news report about the dangers faced by the fish in our rivers and seas.**

Ans. Big machine boats or trawlers pose a big danger to the fish population and to small fishermen.

These trawlers catch thousands of kilograms of fish including small baby fish. There is a great danger of being left with no fish in the sea including the small baby fish which have yet to grow. The government should take care of the sea and its fish and prohibit the use of trawlers.

Big trawlers hamper the natural growth of the fish population in the ocean. They are also a threat to the livelihood of traditional fishermen.

**Which boat gets how much?**

Type of boat | Catch of fish in one trip in (kg) | Speed of the boat (how far it goes in one hour) |
---|---|---|

Long boat | 20 kg | 4 km per hour |

Long tail boat | 600 kg | 12 km per |

Motor boat | 800 kg | 20 km per hour hour |

Machine boat | 6000 kg | 22 km per hour |

**(a) About how much fish in all will each type of boat bring in seven trips?**

Sol.

Type of boat | Catch of fish in one trip in (kg) | Catch of fish in 7 trips. |
---|---|---|

Long boat | 20 kg | 20 kg × 7 = 140 kg |

Long tail boat | 600 kg | 600 kg × 7 = 4200 kg |

Motor boat | 800 kg | 800 kg × 7 = 5600 kg |

Machine boat | 6000 kg | 6000 kg × 7 = 42000 kg |

**(b) About how far can a motorboat go in 6 hours?**

Sol. In 1 hour a motorboat can go = 20 km

In 6 hours, a motor boat can go = 20 × 6 = 120 km

**(c) If a long-tail boat has to travel 60 km how long will it take?**

Sol. A long tail boat travels 12 km in = 1 hour

A long-tail boat travels 60 km in = 60/12 hours = 5 hours

**Page No. 10 Solutions**

**Some Big, Big Numbers!**

In Class IV Merry Math you heard of the number “lakh” which is equal to a hundred thousand. You have read that there are about one lakh brick kilns in our country, where bricks are made.

**What other things have you heard of in lakhs?**

Ans. I have heard of the following things in lakhs:

Population of town, Money a person has, cost of a house, cost of a car.

**Write the number one thousand. Now write one hundred thousand. So, how many zeroes are there in the number one lakh? **

Sol. One thousand =1000

One hundred thousand = 100,000

Number of zeroes in the number one lakh = 5

**There are about two lakh boats in our country. Half of them are without a motor. What is the number of boats with a motor? **

Sol. Total number of boats in our country = 2,00,000

Number of boats without a motor = ½ × 200000 = 100,000

The number of boats with a motor = 2,00,000 – 1,00,000 = 1,00,000

**About one-fourth of the boats with a motor are big machine boats. How many thousand machine boats are there? (Do it without writing down)**

Ans. Number of motor boats = 100000

1/4 × 100000 = 25000

Hence, number of machine boats = 25000 (twenty-five thousand)

**Where have you heard of a crore? What was the number used for?**

Ans. I have heard of a crore in an L.E.D. (TV). The number was used for the population of India.

**Try writing the number one crore. **

Ans. 1,00,00,000

**Page No. 11 Solutions**

**The Fish Market**

Have you been to a fish market? If you have then you might know why a very noisy place is sometimes called a ‘fish market’!

This fish market is busy today.

Many boats have brought a good catch. The fisherwomen are shouting out their prices to the buyers.

Mini — “Come here! Come here! Take sardines at ₹ 200 a kg”

Gracy — “Never so cheap! Get sword-fish for ₹ 160 a kg”

Vimla sells prawns for ₹ 250 a kg. Kamla sells squid for ₹ 150 a kg.

Look, Fazila can hardly carry this big kingfish! She says, “This fish weighs 8 kg. I will sell the whole for 1200”

**Practice Time**

**1. At what price per kg did Fazila sell the kingfish?**

Sol. She sells 8 kg of kingfish for = ₹ 1200

She sells 1 kg kingfish for = ₹ 1200/8 = ₹ 150

So, she sells kingfish for ₹ 150 per kg.

**2. Vimla has sold 10 kg of Prawns today. How much money did she get for that?**

Sol. Vimla sells, 1 kg Prawn for = ₹ 250

Vimla sells 10 kg Prawn for = ₹ 250 × 10 = ₹ 2500

**3. Gracy sold 6 kg of swordfish. Mini has earned as much money as Gracy. How many kg of sardines did Mini sell? (Gracy sells swordfish for 160 per kg. Mini sells sardine at 200 per kg).**

Sol. Gracy sells 1 kg swordfish for = ₹ 160

Total swordfish sold by Gracy = 6 kg

So, Gracy has earned money = ₹ 160 × 6 = ₹ 960

Mini earns total money = Money Gracy has earned

Total money earned by Mini = ₹ 960

Mini sells 1 kg sardines for = ₹ 200 per kg

Total weight of sardines sold by Mini = 960/200 = 4.8 kg

**Page No. 12 Solutions**

**4. Basheer has 1500. He spends one-fourth of the money on squid and another three-fourths on Prawns.****(a) How many kilograms of squid did he buy? (Rate of squid is ₹ 150 per kg) ****(b) How many kilograms of Prawns did he buy? (Rate of Prawns is ₹ 250 per kg)**

Sol. Total amount Basheer has = ₹ 1500

Amount spent on squid = 1/4 × ₹ 1500 = ₹ 375

Amount spent on prawns = 3/4 × ₹ 1500 = ₹ 1125

(a) Cost of squid per kg = ₹ 150

Number of kilograms of squid he bought for ₹ 375

Total amount spent on squid/Cost of squid per kg = 375/150 = 2.5 kg

(b) Cost of prawns per kg = ₹ 250

Number of kilograms of prawns he bought for ₹ 1125

Total amount spent on prawns/Cost of prawns per kg = 1125/250 = 4.5 kg

**Women’s Co-operative Bank**

The meeting of the Co-operative Bank has just begun. Fazila is the president. Twenty fisherwomen have made their own bank. Each saves ₹ 100/- every month and puts it in the bank.

**How much money does the group collect each month?**

Sol. Money collected from 1 fisherwoman in one month = ₹ 100

Number of fisherwomen = 20

Money collected by the group = ₹ 100 × 20 = ₹ 2000.

**How much money will be collected in ten years?**

Sol. Number of years = 10

Number of months in 1 year = 12

Total number of months in 10 years = 10 × 12 = 120

Money collected in 1 month = ₹ 2000

Total money collected in 10 years = ₹ 2000 × 120 = ₹ 240000

**Page No. 12 – 13 Solutions**

**Practice Time**

**(a) Gracy took a loan of ₹ 4000 to buy a net. She paid back ₹ 345 every month for one year. How much money did she pay back to the Bank?**

Sol. Money paid in 1 month = ₹ 345

Number of months in 1 year = 12

Money paid back to the bank = ₹ 345 × 12 = ₹ 4140

**(b) Zaina and her sister took a loan of 21,000 to buy a long boat. They paid back a total of ₹ 23,520 in one year. How much did they pay back every month?**

Sol. Money paid back in one year = ₹ 23,520

Number of months in one year = 12

Money paid back every month = ₹ 23,520/12 = ₹ 1960

**Why Don’t We Start a New Fish-drying Factory?**

The women of the Co-operative Bank also want to start a factory to dry fish. The Panchayat has given them some land for that. Over the years they have saved ₹ 74,000. They find out how much they will need for the factory.

Fazila writes the things they need to buy to begin. See the table for the cost of each item and the number of items they want to buy. Find the total cost.

**Page No. 14-15 Solutions**

Item | Price of each | Number of items | Cost |
---|---|---|---|

Bore well for freshwater | ₹ 30,000 | 1 | ₹ 30,000 |

Bamboo rack for fish drying | ₹ 20,000 | 20 | ₹ 4,00,000 |

Cement tank | ₹ 4,000 | 4 | ₹ 16000 |

Tray and knife | ₹ 300 | 20 | ₹ 6000 |

Bucket | ₹ 175 | 20 | ₹ 3500 |

**Total cost to set up the factory = ____________**

Ans. Total cost to set up the factory = 455500

When fresh fish is dried it becomes 1/3 its weight.

In one month they plan to dry 6000 kg of fresh fish.

**How much-dried fish will they get in a ****month? ____________**

Ans. The amount of dried fish dried in one month = 6000 kg × ⅓ = 2000 kg

Vimla — Let us first calculate for 6 kg of fresh fish.

We buy fresh fish for | ₹ 150 per kg |
---|---|

We sell dried fish for | ₹ 700 per kg |

**We dry 6 kg fresh fish to get _____ kg dried fish**

Ans. We dry 6 kg fresh fish to get 6 kg × ⅓ = 2 kg dried fish

**For 6 kg fresh fish we have to pay 6 × __ = ****₹ ****900**

Ans. For 6 kg fresh fish we have to pay = 6 × __₹ __** 150** = ₹ 900

**We will sell 2 kg dried fish and get 2 × __ = ****₹ **** __**

Ans. We will sell 2 kg of dried fish and get 2 × __₹ __** 700** = ₹

__1400__**So if we dry 6 kg fresh fish we will earn __ – 900 = ****₹**** __**

Ans. So, if we dry 6 kg of fresh fish we will earn ** ₹ 1400** – ₹ 900 =

__₹ 500__**But if we dry 6000 kg we can earn **** ₹**** __ × 1000 ****in one month!**

Ans. But if we dry 6000 kg we can earn = __₹ __** 500** × 1000 in one month!

**Zaina I found that for 6000 kg of fish, we would need 1500 kg salt every month! Its price is 15 per kg.**

Monthly costs :

**a) Salt 1500 × 2 =****₹****____**

Ans. Salt 1500 × ₹ 15 = __₹ 22500__

(b) Packing and bus charges = ₹ 7500

**So the total monthly cost of drying, packing and bus charges = ₹ ____**

Ans. So the total monthly cost of drying and selling the fish = ₹ 30,000

Fazila — That sounds very good! Our calculations tell us that every month our Bank will earn 470,000.

Check to see if you also get the same answer.

Sol. Money earned = ₹ 500 × 1000 = ₹ 5,00,000

Money spent = ₹ 30,000

Profit =₹ 5,00,000 – ₹ 30,000 = ₹ 4,70000

That’s it about **The Fish Tale Class 5 Math JKBOSE Solutions**. Hope you found it useful. Do share your views about this post in the comment section below.

## Leave a Reply