**“A Trip to Bhopal” **is **Chapter 3** from **Merry Math IV **for students of** Class 4th **of **JKBOSE**. This particular post is about **A Trip to Bhopal Chapter 3 Class 4 Math JKBOSE Solutions**. In a previous post, you read about **Long and Short Chapter 2 Class 4 Math JKBOSE Solutions. **Let’s get started:

**A Trip to Bhopal Chapter 3 Class 4 Math JKBOSE Solutions**

**Page No. 27 Solutions**

Today Sugandha is very excited. All the children of her school are going on a trip to Bhopal with their teachers.

Ms Meenakshi and Mr Rakesh are talking about the number of buses needed.

Ms. Meenakshi—We will need 4 buses.

Mr. Rakesh, I think we need at least 5.

Ms. Meenakshi Each bus has 50 seats.

Mr. Rakesh Let us see how many children are going.

Ans.

**So there are a total of __________ children going.**

So, there are a total of ** 210 **children

**If they get 4 buses, how many children will get seats? __________ **

Ans. If they get 4 buses, (50 × 4) 200 children will get seats. Because in each bus, there are 50 seats.

** Will there be any children left without seats?**

Ans. Yes, there will be (210 – 200) = 10 children left without seats.

**Page No. 28 Solutions**

**Each mini-bus can take 35 students. How many mini-buses are needed?**

Ans. No. of minibuses they need

= 210 ÷ 35 = 6

**Page No. 29-30 Solutions**

**The Journey Begins**

As the buses start moving, children sing at the top of their voices. Some look outside to enjoy the view of the green fields and the hills.

Indra – When will we reach Bhopal?

Ms. Asha – If we don’t stop anywhere, we should reach there in 2 hours that is around ** 11 **o’clock.

Manjeet – Is it very far?

Sham – It is about 70 km.

Ruby – Are we going to stop anywhere?

Mr. Rakesh – Maybe at Bhimbetka, about 50 km from here.

**If they go to Bhimbetka, they will reach there**

**Before 10 o’clock
Between 10 o’clock and
11 o’clock
After 11 o’clock
**

Ans. If they go to Bhimbetka, they will reach there between 10 O’clock and 11 O’clock.

As they are talking, Bahadur shouts – Hey! look at the Narmada. Everyone looks out of the windows.

Ruby – Wow! It is soooo long and so wide! Let us guess how wide it is.

Gopi – Uhm—m, 100 metres? No. it is much more. Can’t say.

Victoria – It must be more than half a kilometre.

Ms. Asha – Look, it is written – This bridge is 756.82 metres long. So we can guess that the Narmada must be about 500 metres wide at this place.

**Was Victoria, right? **

Ans. She was right.

**Have you ever crossed a long bridge? About how many metres long was it?**

Ans. Yes, its length was approximately 500 metres.

**What is the difference between the water level of the Narmada in the rainy season and now? _______metres.**

Ans: The difference between the water level of the Narmada in the rainy season and now is (40-15) = 25 metres.

**Page No. 31 Solutions**

Each bus takes about 15 minutes to refill and there are two buses to be refilled. So, they stop there for about 2 × 15 minutes = 30 minutes.

**Which means they are late by about 30 Minutes.**

**Look in the picture and find the price of 1 litre of diesel.**

Sol. Cost of 100 litre diesel = 6000 ÷100

So, the cost of 1 litre of diesel = 6000 ÷100 = ₹ 60.

As the buses are being refilled, some children go to the toilet near the petrol pump.

**How much time did Aman take to come out of the toilet? **

Ans. Aman took 15 minutes to come out of the toilet.

**Page No. 33 Solutions**

**To Bhimbetka**

34, 35, 36, 37…….. I got 37 bison.

……. 112, 113, 114……

117 deer! Yeh!

…… I got

**How many more deer are there than bison?**

Ans. The number of deer is more than the number of Bisons = 117 – 37 = 80

But Mala is the happiest because the number of people is even more than the number of deer and bison together. Her count is less than 200.

**How many people must Mala have counted? ****214/154/134/177**

Ans. Total number of animals = 117 deer + 37 bison = 154

The number of people given is less than 200 but more than the total number of animals.

So, Mala must have counted 177 people.

The guide tells them that there are 600 cave paintings in all. It is time to leave Bhimbetka.

**They have spent 1 hour there. What time is it?_______**

Ans. They reached Bhimbetka at 11 o’clock and spent 1 hour there. Now the time is ** 12 o’clock**. They are now moving towards Bhopal. They should reach there in less than 1 hour, at about

**.**

__1 o’clock__**Page No. 34 Solutions**

**Lunch Time**

The children are hungry by this time so they take out their lunch-packs. Biscuits, ranges and bananas are also distributed in all the buses.

Each child is to be given I orange, I banana and 5 biscuits.

All the children take oranges and biscuits but 38 children do not take

bananas.

**How many oranges, biscuits and ananas are distributed?**

Ans. Total number of children = 210 (given)

So, Number of oranges distributed = 210 × 1 = 210

Number of biscuits distributed = 210 × 5 = 1050

Number of children who don’t take bananas = 38

Number of children who take bananas = (210 – 38) = 172

Each got 1 banana, so the number of bananas = 172 × 1 = 172

**Puzzling questions.**

**(A) I gave four toffees each to four of my friends and three toffees are left with me. How many toffees did I have? **

**Sol. **Number of toffees given to 4 friends

= 4 x 4 = 16

Number of toffees left with me = 3

Number of toffees I had = 16 + 3 = 19

**(B) What numbers can you make using 3, 5 and 7?**

Sol. Without repetition by using the numbers 3, 5 and 7 we can make these six numbers;

357, 537, 735, 375, 573, 753.

**(C) A number becomes double if it is increased by 8. What is the number? **

**Sol. Let the number = x**

According to the question:

x+8 = 2x

2x – x = 8

x=8

Thus, the required number is 8.

**Page No. 35 Solutions**

**(D) Think of a number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50.**

Sol. A number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50 is 30.

The numbers that come between 25 and 50 and can be divided by 2 are 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 46, 48.

Similarly, the numbers that come between 25 and 50 and can be divided by 3 are: 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48

Similarly, the numbers that come between 25 and 50 and can be divided by 5 are: 30, 35, 40, 45

Thus, 30 is the only common number that lies between 25 and 50 and can be divided by 2, 3and 5.

(E) A small ant climbs 3 cm in 1 minute but slips down 2 cm. How much time will it take to climb to 2 cm?

Sol. A small ant takes 1 minute to climb 3 cm and slips down 2 cm

So, in 1 minute it climbs only 1 cm therefore, in 2 minutes it climbs 2 cm. 2 minutes.

**Page No. 35-37 Solutions**

**Which Boat Do We Take?**

There are different kinds of boats. Each has a different ticket price, and also different trip times.

Hey! We are going on the double-decker. It also has music. It costs a lot but we get more time.

Indra and Bhanu first went in the motorboat and then took the oarboat.

**How much did they pay for both the boats? ₹__________**

Sol. Total charges = ₹ (75 +45) = ₹ 120

Each paid = ₹ 120

Both of them paid = ₹ 120 × 2 **= **₹ 240

**How much time did they get for both rides?**

Sol. Total time for boating they got

= 20 minutes + 45 minutes = 65 minutes

(60 minutes = 1 hour) = 65 minutes = 1 hour 5 minutes.

**One group of children went for the double-decker trip. They paid 1350 in total. How many children went for the double-decker trip?** Sol. Charges for the double-decker boat = 90

Total charges paid = 1350

Number of children who went for the double-decker trip = 1350 ÷ 90 = 15 children.

**Which boat makes two trips in 1 hour?**

Ans. A paddle boat makes one trip in 30 minutes. so, paddle-boat makes two trip in = 30 minutes x 2 = 60 minutes = 1 hour.

**Which boat takes less than half an hour to complete a trip?**

Ans. According to the table, Motorboat takes less than half an hour to complete a trip.

**Which boat gives them the most time taking the least money? **

Ans. Oars boat gives them the most time taking the least money.

**Javed went twice for boating. He paid a total of 120 and boated for 50 minutes. Which two boats did he take?**

Sol. Javed paid 120 for boating and boated for 50 minutes. So, he took a paddle boat and motorboat for boating.

**Time to Return**

Children enjoy different boat rides till 4 o’clock. It is time to return. Now they will not stop anywhere and reach back in two hours.

So, they should reach Hoshangabad by** 6 **o’clock.

**Page No. 38 Solutions**

**Practice Time**

**There are four very old cave- paintings. Mark the oldest.**

**(a) 4200 years old**

**(b) 1000 years old**

**(c) 8500 years old**

**(d) 1300 years old.**

Ans. (c) 8500 years old.

**One bus can carry 48 children. How many children can three buses carry? About _____**

**(a)100 **

**(b) 200**

**(c) 150**

Ans. (c) About 150 (48 × 3 = 144).

**Which pair of numbers add to make more than 500?**

**(a) 152 and 241**

**(b) 321 and 192**

**(c) 99 and 299**

**(d) 401 and 91**

Ans. (b) 321 and 192 (321+ 192 = 513).

**What happened at what time? Draw lines to match.**

Ans.

That’s it about **A Trip to Bhopal Chapter 3 Class 4 Math JKBOSE Solutions. **Hope you found it useful. Do share your views about this post in the comment section below.

## Leave a Reply