The chapter **“How Many Times” **is **Chapter 7** from **Merry Math III **for students of** Class 3rd** of **JKBOSE**. This post is about **Length Mass and Capacity Solutions Page No 127 to Page No 132. **In a previous post, you read about **Length Mass and Capacity Solutions Page No 121 to Page No 126.** Let’s get started:

**Length Mass and Capacity Solutions Page No 127 to Page No 132**

**Page No 127 Solutions**

**By putting 1 kg weight in the left pan of the balance and two 500 g weights in the right pan of the balance make sure that 1 kg = two 500 g.**

Similarly, by putting 1 kg weight in the left pan of the balance and five 200 g weight in the right pan of the balance make sure that

**200 g = 100g + 100g = Two 100 g**

**500 g = 100 g + 100g + 100 g + 100 g + 100 g = Five 100 g.**

**Similarly, let us answer the following questions**

**(a) How many 100 g blocks together weigh equal to one 200g block?**

Sol. 200 g = 100 g + 100 g = Two 100 g blocks

**(b) How many 100 g blocks together weigh equal to one 500 g block?**

Sol. 500 g = 100 g + 100 g + 100 g + 100 g + 100 g = Five 100 g blocks

**Collect any four objects, each of which may weigh**

**(a) More than 1 kg **

**(b) about 500 g **

**(c) less than 200 g.**

Sol.(a) table, cooker, chair, Television

(b) cup, plate, Jug, Mug.

(c) toffees, popcorn, Glass, five Rupees coin.

**How much more is to be added to the following to make it equal to 1 kg (1000 g)?**

**(a) 500 g **

Sol. As 1 kg = 1000 g. So, the required weight = 1000 g − 500 g = 500 g

**(b) 800 g **

Sol. As 1 kg = 1000 g. So, the required weight = 1000 g – 800 g = 200 g.

**(c) 700 g **

Sol. As 1 kg = 1000 g. So, the required weight = 1000 g – 700g = 300 g

**(d) 300g **

Sol. As 1 kg = 1000 g. So, the required weight = 1000 g – 300 g = 700 g

**(e) 400 g **

Sol. As 1 kg = 1000 g. So, the required weight = 1000 g – 400 g = 600 g

**(f) 200 g.**

Sol. As 1 kg = 1000 g. So, the required weight = 1000 g – 200 g = 800 g

**Page 128 Jugs And Mugs Wedding in Bunny’s Family**

There is a wedding in Bunny’s family, a family of rabbits. Many guests are invited-deer, monkeys, elephants, cats, dogs, mice, foxes, camels, mongoose etc. A special drink is served to all the guests—one glass each. Everyone finds the drink very tasty but some small guests like ** rat, ant **cannot finish a full glass. But the

**is able to finish his glass.**

__dog__Some others like** monkey, camel, elephant **ask for more than one glass. Now the trouble begins !!!

**Page 129 Solutions **

There are some big guests who go on gulping down glass after glass …. !

Bunny wants to guess who drank how much. Help him fill the table. Have fun !

Drank how much | Name of guest |

Sol.

Drank how much | Name of guest |

Less than 1 glass | Rat, Sparrow |

Between 1-5 glasses | Cat, Rabbit |

Between 10-20 glasses | Lion, Dear |

More than 100 glasses | Camel, Elephant |

**Water In, Water out?**

Have you ever thought like Laddu?

**About how many glasses of water do you drink in a day? **

**Summer day: glasses**

**Winter day: glasses.**

Ans. No, I have never thought like Laddu. I drink 7-10 glasses of water in a summer day and 4-6 glasses of water in a winter day.

**Can you guess how much water goes out of you?**

Ans. I guess Half of the water which we take goes out of us.

**Page 131 Bottles and Buckets**

Get a 1-litre bottle (can be an empty bottle of water, oil etc.) Now collect some bottles and a mug, jug, glass, bowl, etc. at your house. Use the 1 litre bottle to check which of these holds more than 1 litre and which one holds less than 1 litre. Make a small drawing if you like.

-Now look at the buckets in your house.

-Guess how many litres of water they can hold.

-Use a 1-litre bottle and check if your guess is right for all the buckets.

Bucket | My guess | My measure |

Bucket 1 | 15 litres | Almost 14.5 litres |

Bucket 2 | 9 litres | 10 litres |

Bucket 3 | 4.5 litres | 5 litres |

**Page 132 Match the Right Pairs**

Sol.

That’s all about **Length Mass and Capacity Solutions Page No 127 to Page No 132**. Hope you found it useful. Do share your love and suggestions in the comment section below.

## Leave a Reply